Pod vodstvom mlade tabornice Tajde Polajžer (17 let) so 20. avgusta taborniki II. SNOUB Ljuba Šercerja pripravili spoznavno taborniško dogodivščino v Centru eksperimentov Maribor. 

Skupaj so raziskali svet taborništva, spoznali nekaj taborniških običajev, šeg in navad. Ogledali so si kroj in rutice, prelistali revijo Tabor ter pogledali nekaj utrinkov iz prejšnjih taborov. Prav tako so spoznali nekaj taborniških aktivnosti kot so tabori, zimovanja, tekmovanja in druge akcije. Ker pa je vreme vedno bolj nepredvidljivo so se naučili kako izdelati pelerino iz šotorskega krila, prav tako pa spoznali tudi druge načine uporabe šotorke. 

Sodobna komunikacija ne deluje vedno, zato so se naučili tudi signalizirati s pomočjo Morsejeve abecede. Oddajali in sprejemali so sporočila, za konec pa napisali še krajša sporočilca. 

Med programom so se kot pravi taborniki tudi malo pozabavali z različnimi taborniškimi igrami.

Otroci so spoznali kdo taborniki so, kaj počnejo in kakšno je njihovo poslanstvo. Skupaj so raziskovali in se zabavali ter spoznavali kakšna dogodivščina je taborništvo. Naučili so se nekaj osnovnih veščin delovanja in zaščite v naravi. Skupaj z udeleženci so tudi zaposleni v Centru eksperimentov spoznali, da bi taka znanja zelo koristila tudi drugim mladim. Predvsem pa sproščen odklop od mobilne telefonije je pričaral nasmehe na obraz mladim udeležencem. Kot so taborniki povedali, da opažajo da je iz nerazumljivih razlogov na šolah veliko premalo zanimanja za njihovo dejavnost. Namreč več, ko bi bilo mladih vključenih v tovrstne organizacije bolj bi bili samostojni in z odgovornim ravnanjem bi hitreje postali tudi odgovorni državljani.