Leto 2019 v EKTC Maribor

V EKTC Maribor – Center eksperimentov Maribor zaključujemo izjemno pestro leto 2019, v katerem smo kot mladinski center izvajali veliko dejavnosti na mnogih področjih in tako delili bogate izkušnje z množico mladih.

Že vrsto let sodelujemo z ZNI – Zavod za novodobno izobraževanje in tako smo tudi letos v EKTC gostili dijake iz tujine, ki so bili pri nas na praksi. Letos so sta nas obiskala dva italijanska dijaka Paolo in Giovanni ter češki dijak Jakub. Vsi so se izkazali kot obetavni mladi, ki so bili pripravljeni poprijeti za vsako delo, ki jim je bilo naročeno. Še posebej velja poudariti veliko samoiniciativo Jakuba, ki je kar sam predlagal nekaj manjših projektov in jih tudi uspešno opravil. Zanimiva je tudi pot Paola, ki ga navdušuje kemija, a ga hkrati vleče tudi v literarne vode, tako se nahaja na pomembnem življenjskem razpotju in pred veliko odločitvijo, kaj bo šel študirati v prihodnosti. Izkušnje z dijaki iz tujine so vedno dobre in služijo tako njim kot nam, da si razširimo obzorja in spoznamo ljudi iz drugih držav. Največkrat pridemo do podobnih zaključkov – da smo si ljudje iz različnih držav zelo podobni, in da imamo v Sloveniji ravno prav sproščen ritem.

Za naš mladinski center je bilo vedno pomembno sodelovanje z mladimi prostovoljci, zato smo v letu 2019 poleg rednih srečanj organizirali tudi več okroglih miz, kjer smo diskutirali o problematikah, s katerimi se mladi srečujejo v življenju. Najpogostejši problemi se večinoma izkažejo skrb za prihodnost v teh finančno negotovih časih, a kljub temu tudi ne manjka optimizma, da se bo že nekako izšlo. Mladi prostovoljci so v tem letu soustvarili več razstav in delavnic. Tako smo obeležili 50-letnico prvega pristanka na Luni s človeško posadko, ob svetovnem dnevu letalstva so prostovoljci pomagali pri razstavi o Edvardu Rusjanu, pionirju slovenskega letalstva, prostovoljec Tine pa je svoje fantastične slike predstavil s fotografsko razstavo "Luna, Zemljin naravni satelit". Ob 10. dnevu za spremembe, ki je potekal pod sloganom "odpravimo diskriminacijo" so mladi prostovoljci in prostovoljke izvedle delavnico in razstavo z naslovom "Ženske in moški soustvarjalci enakopravnosti", ki sta mlade osveščali o tem, kako povečati enakopravnost med spoli.

V EKTC se zavedamo naše družbene odgovornosti, zato smo zavezani, da osveščamo o skrbi za okolje in pomagamo ranljivim skupinam. V preteklem letu smo tako med drugim na EKO tednu Maribor promovirali uporabo obnovljivih virov energije in mladim na praktičnih modelih prikazali, koliko elektrike lahko pridobimo na tak način. Lahko so tudi videli, kako težko bi bilo, če bi sami morali proizvajati to energijo, in jih pri tem opozorili, da je pomembno varčevanje z energijo. Na odprtem dogodku v Mariborskem mestnem parku v okviru Art Kampa smo izvajali domiseln eksperiment, kjer so se mladi lahko pomerili v čiščenju odpadkov iz oceanov. Zaradi vedno večje problematike okrog plastike smo povabili predavatelje s Fakultete za tehnologijo polimerov Slovenj Gradec, ki so dijakom in študentom predstavili tehnologije recikliranja, nove vire plastike in ogromne potenciale zaposlovanja na tem sodobnem področju, ki ima cilj trajnostno ravnati s plastiko.
Skozi leto so nas večkrat obiskali člani društva PUM - Projektno učenje mlajših odraslih, ki so v sproščenem vzdušju spoznali možnosti prostovoljstva in zaposlovanja na naravoslovnih področjih. V 2019 smo gostili skupino iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor, za katero sta mladi mentorici pripravili delavnico naravne kozmetike, z namenom, da ranljivi skupini približata različne naravne snovi, ki se uporabljajo pri izdelavi kozmetike.

Pomemben del EKTC je približevanje znanosti mladim, zato smo letos prvič organizirali Festival znanosti Maribor. Na festivalu so se predstavile fakultete, srednje šole, podjetja in zavodi, ki so vsak na svoj način želeli mlade dodatno navdušiti nad znanostjo in jim predstaviti nadaljevanje poti v znanstvenih vodah. Tako mladi kot organizatorji so bili navdušeni nad dogodkom in se že pripravljamo, da festival ponovimo tudi v letu 2020.

Tako kot pretekla leta so nas tudi letos organizatorji tekmovanja EBEC Alpe-Adria povabili, da sodelujemo pri zasnovi naloge, ki je zastavljena študentom na tem tekmovanju. Naša člana sta bila tudi člana komisije, ki je ocenjevala končne izdelke. Vsako leto smo navdušeni nad kreativnostjo, ki jo pokažejo mladi tekmovalci pri premagovanju zastavljenih nalog.

To je bil zgolj kratek pregled nekaterih izpostavljenih dejavnostih, ki smo jih v preteklem letu izvajali z več sto mladimi na mnogih področjih in se že veselimo nadaljevanja našega poslanstva v letu 2020.