Mednarodni dan civilnega letalstva

Leta 1994 je Mednarodna organizacija civilnega letalstva proglasila 7. december za Mednarodni dan civilnega letalstva.

Letošnje leto je bilo zaradi korone zelo težavno tudi za letalsko industrijo, saj je močno upadel turizem in z njim povezani letalski poleti. Vendar pa se je letos zgodilo v letalstvu tudi nekaj pozitivnih in zanimivih stvari. Berlin je po dolgih letih čakanja 31. oktobra letos končno dočakal otvoritev novega letališča Berlin Brandenburg, ki bo nadomestilo in prevzelo vlogo letališč Schönefeld, Tegel in Tempelhof.

Dolgočasno pa ni bilo niti v Mariboru! Konec septembra je na mariborskem letališču Edvarda Rusjana pristal znameniti helikopter sovjetske izdelave Mi-26. Ta ogromen helikopter potrebuje kar pet članov posadke, na krovu pa lahko prevaža še 85 potnikov ali 20 ton tovora. Helikopter je dolg 40 metrov, v višino pa meri 8 metrov. Zaradi njegove ogromne nosilnosti ga uporabljajo za transport težkih bremen na težko dostopna območja. Odigral je tudi pomembno vlogo v černobilski nesreči, kjer je pomagal iz zraka zasipavati izpostavljen reaktor.
Preden je helikopter prispel v Maribor, je sodeloval na mirovni misiji OZN v Južnem Sudanu, zdaj pa bo del zime preživel v Mariboru.