Modna industrija je eden večjih svetovnih onesnaževalcev

Modna industrija je odgovorna za 10 odstotkov emisij toplogrednih plinov na svetu in skoraj 20 odstotkov odpadne vode. Čeprav je vpliv letalskega prevoza na okolje dobro znan, modna industrija porabi več energije kot ladijski in zračni promet skupaj. K tako visoki številki moramo prišteti še transport in ravnanje z odpadnim tekstilom.

Modna industrija je na področju potrošniškega blaga problematična predvsem zato, ker vsako sezono predstavi novo kolekcijo, nove smernice ali pa prek razprodaj vabi kupce h kupovanju novih oblačil in modnih dodatkov.

Proizvodnja oblačil iz naravnih materialov prav tako negativno vpliva na okolje kot oblačil iz umetnih materialov.

Združeni narodi ocenjujejo, da za par hlač iz jeansa potrebujemo kilogram bombaža. Ker slednji raste na bolj sušnih področjih, za kilogram bombaža potrebujemo od 7500 do 10.000 litrov vode. To je količina vode, ki jo človek popije v 10 letih. Barvila onesnažujejo pitno vodo, elastična vlakna, ki jih dodajajo v raztegljive hlače iz jeansa, pa so narejena iz plastike, kar zmanjša možnost recikliranja tekstila in poveča njegov negativni vpliv na okolje.

Nekateri proizvajalci že prehajajo na reciklirane materiale. Ponujajo hlače iz recikliranega jeansa ali oblačila iz recikliranega poliestra. Slednje sicer ni dolgoročna rešitev, saj poliester za razkroj potrebuje več tisoč let, mikrovlakna pa lahko zaidejo v naravo in jo onesnažujejo.

Najboljši način za zmanjšanje negativnega vpliva na okolje je, da kupimo samo tisto, kar res potrebujemo.

Vir: BBC