Razstava: Stari materiali v novi podobi

Skupina študentov mariborske Fakultete za strojništvo je pod okriljem Univerze v Mariboru in EKTC Maribor v okviru projekta Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK) pod mentorstvom Andreje Rudolf, Tanje Jakopič Rojec in Andreja Cuparja raziskovala, kako skozi inovativne pristope spodbujati tako mlade, kot tudi starejše k eko-ozaveščenem razmišljanju.

Pregledali so veliko aspektov in pripravili več različnih delavnic, s katerimi bomo lahko predstavili tematiko učencem in dijakom ter jih tako bolje osveščali o tej zelo aktualni tematiki. Skozi različne delavnice bomo tako predstavili tekstilne materiale in njihovo nego, kako nastane oblačilo ter vlakna različnih izvorov – od poliestra do bombaža in volne – ter kako lahko odpadni tekstil ponovno uporabimo. Druge delavnice obsegajo ponovno uporabo odpadnega papirja in plastike, kjer sistematsko pogledamo, kako poteka celoten postopek od koša za smeti do novega produkta.

Na razstravi "Stari materiali v novi podobi", ki smo jo skupaj otvorili v sredo, 24. junija v prostorih Centra eksperimentov Maribor si lahko ogledate plod njihovega večmesečnega dela.

Poleg predstavitve samega projekta in delavnic, si lahko ogledate tudi množico praktičnih primerov izdelkov, ki jih lahko ustvarimo iz odpadne embalaže z minimalnimi sredstvi kar sami doma. Razstava je odprta za javnost. Zaradi smernic v času koronavirusa, obiskovalce prosimo, da se predhodno telefonsko ali preko elektronske pošte najavijo.

 

Obiščite facebook stran projekta: https://www.facebook.com/Stari-materiali-v-novi-podobi-100312811624782/