Zanimivi poklici: Glasbeni producent in skladatelj

V Centru eksperimentov smo naredili intervju z mladim glasbenikom Leonom Tomaškom, ki mladim predstavlja poklic glasbenega producenta in skladatelja. 

 

Glasbeni producent in skladatelj sta neprecenljiva člana filmske ekipe, saj film obogaten z glasbo po navadi postane zanimivejši. Sem član filmske ekipe ER.ZO, kjer opravljam obe funkciji.

Kot skladatelj delo začnem s pisanjem skladbe. Po navadi mi je za navdih dovolj scenarij ali pogovor z režiserjem. Zgodilo se je že tudi, da ideje za motiv nisem dobil, dokler nisem videl določenega rekvizita, ki je v tem primeru bil tudi subjekt filma. Za prvotno idejo uporabljam notni zapis ali pa enostavno zvočno idejo s sekvencerjem: programsko opremo, kot je npr. Reaper.
Sledi produciranje, kjer uporabljam sekvencer in snemam glasbo, odigrano v živo. Čeprav živa glasba zveni veliko bolj naravno, je njena kvaliteta odvisna od izkušenosti izvajalca, zato je pomembno poznati dobre glasbenike.
Vse kar sicer ni možno odigrati, zapišem in obdelam računalniško. Določene zvočne knjižnice vključujejo dokaj prepričljiv zven simfoničnega orkestra. Če je dostopen montiran video posnetek, lahko prilagodim tempo glasbe, v nasprotnem primeru je pa to stvar dogovora in iznajdljivosti montažerja.
Zadnji korak je mešanje glasbe, kjer je treba nastaviti glasnost posameznih inštrumentov. Glasba mora biti prilagojena dialogu v filmu in zvočnim efektom, da bodo ti jasni in razločni.

Glasbeni producent ali skladatelj lahko postane vsak, ki ima talent za glasbo, osvojeno glasbeno teorijo in ki je aktivno poslušal veliko različne glasbe: od klasične glasbe preko bluesa in roka do elektronike in narodne glasbe.